Trivia Questions for September 2017

Print

 

2017 September Trivia

 

 

HISTORICAL PICTURES SEPTEMBER 2017 TRIVIA


About once a year I compose an historical trivia quiz in which you are challenged to associate the picture's or art work's subject, theme, personality .... and then select the most appropriate answer to the accompanying question.  Here is another one.

 

 

1. A section of this ancient tapestry which is housed at Bayeux, France portrays
a) Viking warriors attacking Lindisfarne Island Abbey, England in 793AD
b) King Pevene invades Ireland in 910
c) The Norman invasion of England by William in September 1066
d) Viking ships invading East Anglia in 1245

 pevency 002

 

 

2. In this painting by Ernest Crofts, he endeavors to show the chaos surrounding Napoleon as he
a) prepares to leave Moscow and return to France
b) arrives at the battlefield of Quatre Bras
c) prepares to abandon his army at Waterloo
d) arrives to assume command from General Ney at Battle of Boroino

 nap 2

 

 

3. Widely acknowledged as one of the first ever professional war photographers, Roger Fenton (insert), his assistants and their photographic van (within which his photographs were developed) was instrumental in bringing first-hand the conditions of the soldiers, nurses and battlefields to the public back home in 1853-56. Which conflict did he document?
a) American civil war
b) Crimean war
c) Indian Mutiny
d) Second Anglo-Sikh war

 roger fenton 002

 

 

4. Many dramatic military events have been portrayed by artists to convey the decisive moments of battle. This artwork by Richard Woodville is part of the collection in the National Army Museum, London and was painted 40 years after the action.
What action was he striving to capture?
a) The Light Brigade arriving at the far end of the valley to silence the Russian guns
b) The ill-fated attempt by French cavalry to break the siege of Paris during the
Franco-Prussian war)
c) Russian cavalry charging the Austro-Hungarians at Battle of Jaroslavic
d) Charge of Scots Grays at Waterloo

 cavarly charge

 

 

5. These white mass grave markers of British soldiers stand before an odd shaped mountain. What is the name of this landform near the Battlefield of
a) Spion Kop
b) Isandlwana
c) Majuba Hill
d) Telegraph Hill

 ishandlawana 002

 

 

6. He was a prominent leader and medicine man within the Apache tribe who carried out numerous raids within Mexico and the United States until his final capture on September 4, 1886. Once exiled to Florida in 1887, he later, in his old age, became quite a celebrity at state fairs.
a) Cochise
b) Mangus-Colorado
c) Geronimo
d) Sitting Bull

 

geronimo 002

 

 

7. Here is a photo taken on September 1. 1939. What is the significance/purpose?
a) weight lifting exercise by new recruits
b) erection of blockade to deter public access to Fuehrer headquarters
c) dismantling border station at German-Latvia border
d) a beginning stage of the war with Poland

 border

 

 

8. A photo from December 29, 1940 during a bombardment of the area around the
British Cathedral of
a) Canterbury
b) St. Paul's
c) Salisbury
d) St. Andrew's

 st pauls smoke

 

9. A graphic photo showing the destruction/attack of
a) a huge ammunition depot near San Diego, California in 1935
b) HMS Hood in Denmark Strait by Luftwaffe in 1941
c) USS Shaw in Pearl Harbour, Hawaii by Japanese in 1941
d) an ISIS stronghold at Qargha Reservoir, Afganistan by US MOAB in 2017

 

uss shaw

 

10. In 1942, the Commander of the Eighth British Army in Egypt was Field Marshal
a) Bernard Montgomery
b) Harold Alexander
c) Alan Brooke
d) Archibald Wavell

 monty

 

ASIDE: Another tank picture. What is this all about?

tank rubber

 

 

ANSWERS BELOW:


1.c     2.c    3.b     4.a     5.b     6.c     7.d     8.b     9.c     10.a

 

1.c The Norman invasion of England by William in September 1066
The Bayeux Tapestry is an embroidered cloth nearly 70 metres (230 ft) long and 50 centimetres (20 in) tall, which depicts the events leading up to the Norman conquest of England concerning William, Duke of Normandy, and Harold, Earl of Wessex, later King of England, and culminating in the Battle of Hastings. The tapestry is now exhibited at the Musée de la Tapisserie de Bayeux in Bayeux, Normandy, France (49.2744°N 0.7003°W).


The part shown in Question one shows William's ships coming ashore in Pevensey Bay.

 pevensey bay 002

 

Anderitum (a former Roman Saxon Shore fort) fell into ruin following the end of the Roman occupation but was reoccupied in 1066 by the Normans, for whom it became a key strategic bulwark.

The main village is located 5 miles north-east of Eastbourne, Sussex

pevensey castle

 

 

2.c       Napoleon prepares to abandon his army at Waterloo

With the Old Guard's withdrawal from the battle completed by 8 P. M., a dazed and gloomy Napoleon Bonaparte himself turned away from the battlefield of Waterloo and his extraordinary defeat, and "entirely disappeared," as Ney put it. Napoleon had abandoned his army in Egypt and in Russia and now again at Waterloo.

The crush of the troops in their southerly retreat became overwhelming as the imperial coaches and Napoleon's famous dark blue and gilt berline (carriage) were seen fleeing the scene. At a bottleneck near the river Dyle, Napoleon himself barely escaped capture, as he leapt from his berline onto his waiting horse. Leaving behind a fortune in gold, bank notes and diamonds, personal papers and hat, he galloped off down the Charleroi road followed by Drouot, Bertrand and his staff.

 Napoleon's escape

 

DID YOU KNOW? In Paris, three days after the battle, Napoleon swallowed a vial of poison he had carried on the campaign in case of capture. A pharmacist was summoned to the palace during the night and induced prolonged vomiting with copious doses of emetic. The stomach lesion that contributed to his death on St Helena six years later may have been a long-term effect of traces of the poison left in his system.

 

3. b Crimean war

The Crimean War was a military conflict fought from October 1853 to February 1856 in which the Russian Empire lost to an alliance of the Ottoman Empire, France, Britain and Sardinia.

 Other photos

 

4.b The Light Brigade arriving at the far end of the valley to silence the Russian guns

 

A newspaper report on 11 December 2016 revealed another version of what happened: "More than 160 years on" (i.e. after 2014) a letter was found in the British Library, written by Lieutenant Frederick Maxse, who was on Lord Raglan's staff at Balaklava. It said that Lord Raglan had sent an order for the Light Brigade to "follow the enemy and try to prevent the enemy from carrying away the guns"; those guns were some British artillery guns which were at risk. Raglan sent the order via 36-year-old Captain Louis Nolan. Nolan, instead of passing on the order verbatim complete as given, passed it on to Lord Lucan orally as "There, my lord, is your enemy! There are your guns!", and added the word "attack" when Raglan had intended merely a show of force. Nolan's version of the order and accompanying gesture were misunderstood, causing the disaster. Nolan rode with the charge and died in it. Maxse's letter said that Nolan was annoyed at how little the Light Brigade had done previously and that Nolan was angry against Lord Lucan.
Born in Upper Canada in 1818, Nolan grew up in Edinburgh and was the very first to die in the Charge of the Light Brigade

nolan

Charge of Light Brigade

 

 

5.b Isandlwana

Isandlwana is an isolated hill in the KwaZulu-Natal province of South Africa. It is located 105 miles (169 km) north by northwest of Durban.

 

Last of the 24th by Bud Bradshaw

bud bradshaw


Battle of Isandlwana


Youtube video of Zulu rise and the Battle of Isandlwana

History Channel documentary 

 

 

6.c             Geronimo

Geronimo ( "the one who yawns"; June 16, 1829 – February 17, 1909) was a prominent leader and medicine man from the Bedonkohe band of the Chiricahua Apache tribe

 

7.d            A beginning stage of the war with Poland

The Invasion of Poland was a joint invasion of Poland by Nazi Germany, the Soviet Union, the Free City of Danzig, and a small Slovak contingent, that marked the beginning of World War II. Following several German-staged incidents which German propaganda used as a pretext to claim that German forces were acting in self-defence, the first regular act of war took place on 1 September 1939, at 04:40, when the Luftwaffe attacked the Polish town of Wieluń, destroying 75% of the city and killing close to 1,200 people, most of them civilians.

Invasion of Poland

 

8.b St. Paul's Cathedral

st pauls

 The scene after the smoke cleared on December 29, 1940

 

How St. Paul's survived 

 

 

9.c          USS Shaw in Pearl Harbor, Hawaii was attacked by the Japanese in 1941

Other pictures of the USS Shaw which was in floating drydock YFD-2 at the Pearl Harbor Navy Yard when she was hit by Japanese bombs and her forward magazines exploded.

USS Shaw Navy Dept. Pictures

 

10.a             Bernard Montgomery

 

Harold Alexander

 

Alan Brooke

 

Archibald Wavell

 

Finally: After the declaration of war against Germany, the British devised a lot of fake weapons, army units and bases to cope with the perceived and actual threat from the German Luftwaffe such as these inflatable tanks.

Phoney War 

The Phoney War was an eight-month period at the start of World War II, during which there were no major military land operations on the Western Front.

 inflatable tanks 2

 

inflatable tanks  003

 

 

 

 

 

 

 

 

a)      Peter Pan

b)      Pied Piper

c)       Humpty Dumpty

d)      Kindertransport

 

2.       The Government Evacuation Scheme of WW2 was first developed and planned

a)      during WW1 when the Germans deployed dirigibles (Zeppelins) over London

b)      during the summer of 1938

c)       after the fall of France

d)      after the initial bombings of London

 

 

3.       In the first three days of official evacuation, 1.5 million people were moved-827,000 children of school age; 524,000 mothers and young children (under 5); 13,000 pregnant women; 7,000 disabled persons and over 103,000 teachers and other 'helpers' due to the belief that

a)      a sea borne invasion on the south coast was a strong possibility

b)      aerial bombing of cities was expected to produce enormous casualties in homes and schools

c)       the German submarines were chocking the flow of food from the ports to the cities

d)      farm labourers were needed to free farmers and farm hands for military service.

 

4.       It is estimated that a further 2 million or more wealthy individuals evacuated “privately”.  For the duration, the vast majority of these people went  to 

a)      Canada

b)      United States

c)       Australia

d)      South Africa

e)      rural hotels and inns

 

5.       The forgoing evacuation of wealthy and middle-class families from the cities resulted in

a)      an almost immediate “run on the banks”

b)      a huge increase in looting of abandoned homes.

c)       lack of accommodation for children when they arrived at reception sites

d)      price inflation woes for rural communities

 

6.       The man in charge of evacuation, Sir John Anderson, was a cold, inhuman character with little understanding of the emotional upheaval that might be created by evacuation.  Consequently, for many children, evacuation

a)      brought images are of busy train stations, shouting officials and sobbing mothers

b)      meant hundreds of children arrived in the wrong area with insufficient rations

c)       produced callus billeting officers who simply lined the children up against a wall or on a stage in the village hall, and invited potential hosts to take their pick.  This was the first of many moments that caused upset and humiliation.

d)      was a life-enhancing, mind-broadening experience but others were beaten, mistreated and abused by families who didn't want them and didn't care about them.

e)      still brings memories of the above even after 70 or 80 years.

 

 

7.       During the Phoney War which was a phase early in World War II that spanned  the months following Britain and France's declaration of war on Germany in September 1939 and preceding the Battle of France in May 1940, the evacuations of children

a)      saw a sharp reversal of movement as children returned home

b)      allowed time to evacuate almost 80% of the children from some southern cities and London

c)       was intensified after Xmas to include even more “at risk” people

 

8.       Goods as well as people were evacuated. Art treasures were sent to distant storage: the National Gallery collection spent the war at the Manod Quarry near Ffestiniog, North Wales.  The BBC moved variety production to Bristol and moved senior staff to Wood Norton , Worcestershire. Many senior Post Office staff were relocated to Harrogate. Some private companies moved head offices or their most vital records to comparative safety away from major cities.  The Bank of England moved to the small town of Overton, Hampshire and in 1939-1940 moved 2,154 tons of gold to the vaults of

a)      the Bank of Canada in Ottawa

b)      Fort Knox in the USA

c)       the Bank Scotland in Edinburgh

d)      The Bank of Ireland in Dublin

 

9.       In May 1940, the Children’s Overseas Reception Board was created to organise the evacuation of children to the Dominions, primarily Canada, as well as South Africa, Australia and New Zealand.  By July, 210,000 applications were received but the entire programme was cancelled during September because

a)      the SS City of Benares was torpedoed by the German submarine U-48 with the loss of 77 children

b)      host sites in Commonwealth countries could not be confirmed

c)       the SS Bethlehem was capsized off the coast of Cape Horn with all children and adults drowning

d)      the costs of evacuations was deemed prohibitive

 

10.   There were other evacuations at this time.  For example: men of German origin under the age of 70 were interned in military camps from May 12 1940

a)      in the highlands of Scotland

b)      on the Isle of Man

c)       in bases at Land’s End

d)      in concentration areas in Ontario and Quebec in Canada.