Trivia Questions for November 2017

Print

 

2017 November American Civil War Trivia

 

Our October guest, Mr. McDonnell, spoke to us on the involvement of Canadians in the US Civil war of 1861-1865.    These trivia questions reflect that conflict.


1. The following picture was published by BBC News last September 2017 under the heading:


Canada unveils monument to US Civil War

monument 2

In what Canadian city does this monument now reside?
a) Montreal
b) Cornwall
c) Toronto (Scarborough Bluffs area)
d) Hamilton

 

As the monument states, over 40,000 Canadians served in the American civil war for a variety of reasons and different stories:


For Example:
2. Dr. Solomon Secord was a great nephew of Laura Secord from Kincardine living in Georgia at the time of the outbreak of war and an outspoken abolitionist against slavery. Curiously, he served in the Confederate 20th Georgia Infantry as a surgeon. In what year did Canada abolish slavery?
a) 1814
b) 1833
c) 1842
d) 1861

 

3. Jerry Cronan served in the Confederacy and was killed at the Battle of Spotsylvania, Virginia in early May, 1864.  Pte. Cronan is the only Canadian Confederate soldier who is buried at Arlington National Cemetery.

jerry Cronan

Shortly after June 1864, Arlington was designated a cemetery for Union soldiers. But the first burials began on May 13. (William Henry Christman – Union soldier).

Before it was confiscated for a cemetery, who owned the land and mansion at Arlington?
a) Major General Montgomery Cunningham Meigs
b) General Philip Sheridan
c) General Robert Lee
d) President Andrew Johnson

 

4. Octavius Wallace fought as a corporal of the 2nd Michigan Volunteer Infantry and died at the Battle of Williamsburg on May 5, 1862.  Born in St Thomas, Upper Canada in 1835, Octavius is listed as a blacksmith living with his mother and two sisters in Kalamazoo, Michigan in the 1860 census.   Where is he buried?
a) Kalamazoo, Michigan
b) Arlington Cemetery
c) Williamsburg, Viginia
d) St. Thomas, Ontario

 

5. William Winer Cooke enlisted from nearby Mount Pleasant at the age of 17. After the war ended, he reenlisted into the US Cavalry. In 1876, now a member of the US 7th Cavalry, he was to die at the Battle of
a) Columbus, New Mexico, when Pancho Villa first invaded the US
b) San Jacinto where an invading Mexican army was defeated
c) Little Big Horn
d) Wounded Knee (last Indian Wars battle)


(Cooke's recovered body is buried in Hamilton Ontario)

 

6. Calixa Lavallee was born in Vercheres, Quebec in 1842. He was living in Rhodes Island when war broke out and he enlisted as a musician and served until he was wounded at Antietam in 1862 (bloodiest day of the war) and then discharged. In 1880, he composed the music to the song
a) O Canada
b) Yankee Doodle
c) You're a Grand Old Flag
d) When Johnny Comes Marching Home

 

7. John A Huff was born in Holland's Landing, Upper Canada but moved to Michigan before the war. As a former member of Borden's Sharpshooters, he transferred to the 5th Michigan Cavalry and at the Battle of Yellow Tavern he is credited with shooting
a) Confederate cavalry leader J.E.B. Stuart
b) General John Sedgwick – highest ranking official killed on battlefield during civil war.
c) Brigadier-General Thomas Williams at the Battle of Baton Rouge, Louisiana (first General killed)
d) Lt. General Thomas "Stonewall" Jackson

 

8. Confederate President Jefferson Davis was placed in prison after the war but upon his release he was allowed to join his wife and son in
a) Virginia
b) Bermuda
c) Quebec
d) England

 

9. Of the approximately 40 - 50 000 Canadians who served in the war, many signed on in search of adventure. Others joined for the $405 bounty offered by the US government or to serve as substitutes for rich Americans who did not wish to serve. For some, it was a chance to serve against slavery (many free Blacks from Canada also enlisted in Coloured regiments).
Which state tops the list of states in which they served? (10 000)
a) New York
b) Michigan
c) Maine
d) Pennsylvania

 

10. The American Civil war was the impetus for what big change in Canada?
a) Thousands of British soldiers were stationed along the border and militia units formed until 1869.
b) Confederation in 1867
c) Universal mandatory conscription until 1900
d) Mass exodus of Free Blacks back to US after the war.

 

 

Answers Below:


1.b     2.b     3.c     4.d     5.c     6.a     7.a     8.c     9.a     10.b


1.b            Cornwall

The organizers behind the project say the memorial is meant to recognize residents of British North America who fought for both the North and the South, but that rather than glorify either side, the monument will simply serve to remind people of this overlooked event in Canadian history.

 

Controversy still exists

monument  003


2.b         1833

Canada abolished slavery in 1833. Over the next three decades, about 30,000 racial refugees followed the North Star to forge new lives in Canada.  Southerners were enraged.  Abolitionists were inspired. Harriet Beecher Stowe based Uncle Tom's Cabin, the book Abraham Lincoln said caused the war, on an escaped slave living in Canada


Abolition of Slavery in Canada

 

 3.c          Robert E Lee

 

History of Arlington Cemetery

 arlington  002

 June 28, 1864

Spotsylvania - Known as the "Crossroads of the Civil War", four major Civil War battles were fought on Spotsylvania soils including one of the bloodiest of the war, the Battle of Spotsylvania Courthouse, in May 1864. It was during this battle that the clash between the armies of Ulysses S. Grant and Robert E. Lee took place. The three other major battles occurring in Spotsylvania County were at Wilderness, Fredericksburg, and Chancellorsville.

 

 4.d        St Thomas, Ontario

In October 2006, members of the Civil War Roundtable took part in a Rededication Ceremony at Mt. Pleasant Cemetery, honoring the Civil War veterans buried in that cemetery.

 

  octavius 006

 

5.c        Little Big Horn

 

1st Lt. William Winer Cooke -  During the Battle of the Little Big Horn, in June 1876, he accompanied Lt. Col. George A. Custer and the Regimental Staff with Custer's column, and was killed with Custer on Last Stand Hill. His body was buried on the battlefield, and exhumed and reburied in June 1877, in the Little Bighorn Battlefield National Cemetery. His body was later exhumed again and reburied in the Hamilton Cemetery.

cooke 004

 

 

6.a     O Canada

 

 The original French lyrics of "O Canada" were written by Sir Adolphe-Basile Routhier, to music composed by Calixa Lavallée, as a French Canadian patriotic song for the Saint-Jean-Baptiste Society and first performed on June 24, 1880, at a Saint-Jean-Baptiste Day banquet in Quebec City.  An English version was created in 1906.

It officially became Canada's national anthem in 1980.

 Yankee Doodle
This song is an Anglo/American song. It was originally sung by British troops making fun of American Colonial troops who were allied with the British in the French and Indian War (1754-1763). When the Americans declared Independence in 1776 it became an American patriotic song sung by the American Revolutionary Army. It is most associated with the American Revolutionary War. During World War II it was featured in the film Yankee Doodle Dandy
You're a Grand Old Flag
This George M. Cohan song was written in 1906 inspired by a Civil War vet with a tattered old flag. The song was included in a musical by Cohan called George Washington Jr. The song was a massive hit. It found renewed popularity during both World Wars. It has appeared in numerous films including the 1942 movie Yankee Doodle Dandy.
 When Johnny Comes Marching Home
American Civil War song. It was considered by many as an anti-war song. The Democrat Party in the North was less than enthusiastic about the war and encouraged anti-war thinking and this song. The fervent anti-war Democrats in the North were called Copperheads. In the years following the Civil War it has been used as a homecoming song for returning service men from over seas deployment in both peacetime and periods of military conflict.

 

7.a       Confederate cavalry leader James Ewell Brown Stuart

As the 5th Michigan Cavalry streamed in retreat past Stuart, a dismounted Union private,   44-year-old John A. Huff, turned and shot Stuart with his .44-caliber revolver from a distance of 10–30 yards.
Huff's bullet struck Stuart in the left side. It then sliced through his stomach and exited his back, one inch to the right of his spine. Stuart suffered great pain as an ambulance took him to Richmond to await his wife's arrival at the home of Dr. Charles Brewer, his brother-in-law. Stuart ordered his sword and spurs be given to his son.

jeb 4

 

 General John Sedgwick – "They couldn't hit an elephant at this distance," he allegedly said to his colleagues during battle, right before he was shot and killed by a confederate sharpshooter

Brigadier-General Thomas Williams at the Battle of Baton Rouge, Louisiana (first General killed)

Lt. General Thomas "Stonewall" Jackson - Mistakenly mortally wounded by his own men returning from night reconnaissance after first day of battle, May 2, 1863.
Died at Guinea's Station, Virginia May 10, 1863, from pneumonia after amputation of left arm, aged 39.

 

 8.c    Quebec

After two years of imprisonment, Davis was released on bail of $100,000, which was posted by prominent citizens including Horace Greeley, Cornelius Vanderbilt and Gerrit Smith. (Smith was a former member of the Secret Six who had supported abolitionist John Brown.) Davis went to Montreal, Canada to join his family which had fled there earlier, and lived in Lennoxville, Quebec until 1868, also visiting Cuba and Europe in search of work.  In 1869, he moved to Memphis Tennessee.

jefferson davis

During the war, Confederate president Jefferson Davis created a spy network in Canada. Stationed in Toronto, spy leader Jacob Thompson organized Confederates and their Canadian sympathizers to run communications for, and weapons to, the South.  In Halifax, money was made by selling supplies and information to Southern blockade runners and the Northern ships pursuing them.

 

9.a         New York (10 000+)

union enlistment 002

10.b     Confederation  1867    150 years ago

Confederation had been discussed for years. When it appeared that Lincoln would win the war and then turn northward, the notion became a necessity. George Brown got them in a room, John A. Macdonald kept them talking, Georges Étienne Cartier forced federalism, and Charles Tupper and Samuel Tilley brought the Maritimes.

 

provinces

 

 

 

FURTHER READING :

 

CANADIANS IN THE CIVIL WAR

 

BLAINE AND MANCUSO - BOWLING GREEN UNIVERSITY

Soldiers from the Farther North: A Research Note on Canadians in the Union Army in the American Civil War Nicholas

 

blood and daring

 

 

 

 

 

 

 

a)      Peter Pan

b)      Pied Piper

c)       Humpty Dumpty

d)      Kindertransport

 

2.       The Government Evacuation Scheme of WW2 was first developed and planned

a)      during WW1 when the Germans deployed dirigibles (Zeppelins) over London

b)      during the summer of 1938

c)       after the fall of France

d)      after the initial bombings of London

 

 

3.       In the first three days of official evacuation, 1.5 million people were moved-827,000 children of school age; 524,000 mothers and young children (under 5); 13,000 pregnant women; 7,000 disabled persons and over 103,000 teachers and other 'helpers' due to the belief that

a)      a sea borne invasion on the south coast was a strong possibility

b)      aerial bombing of cities was expected to produce enormous casualties in homes and schools

c)       the German submarines were chocking the flow of food from the ports to the cities

d)      farm labourers were needed to free farmers and farm hands for military service.

 

4.       It is estimated that a further 2 million or more wealthy individuals evacuated “privately”.  For the duration, the vast majority of these people went  to 

a)      Canada

b)      United States

c)       Australia

d)      South Africa

e)      rural hotels and inns

 

5.       The forgoing evacuation of wealthy and middle-class families from the cities resulted in

a)      an almost immediate “run on the banks”

b)      a huge increase in looting of abandoned homes.

c)       lack of accommodation for children when they arrived at reception sites

d)      price inflation woes for rural communities

 

6.       The man in charge of evacuation, Sir John Anderson, was a cold, inhuman character with little understanding of the emotional upheaval that might be created by evacuation.  Consequently, for many children, evacuation

a)      brought images are of busy train stations, shouting officials and sobbing mothers

b)      meant hundreds of children arrived in the wrong area with insufficient rations

c)       produced callus billeting officers who simply lined the children up against a wall or on a stage in the village hall, and invited potential hosts to take their pick.  This was the first of many moments that caused upset and humiliation.

d)      was a life-enhancing, mind-broadening experience but others were beaten, mistreated and abused by families who didn't want them and didn't care about them.

e)      still brings memories of the above even after 70 or 80 years.

 

 

7.       During the Phoney War which was a phase early in World War II that spanned  the months following Britain and France's declaration of war on Germany in September 1939 and preceding the Battle of France in May 1940, the evacuations of children

a)      saw a sharp reversal of movement as children returned home

b)      allowed time to evacuate almost 80% of the children from some southern cities and London

c)       was intensified after Xmas to include even more “at risk” people

 

8.       Goods as well as people were evacuated. Art treasures were sent to distant storage: the National Gallery collection spent the war at the Manod Quarry near Ffestiniog, North Wales.  The BBC moved variety production to Bristol and moved senior staff to Wood Norton , Worcestershire. Many senior Post Office staff were relocated to Harrogate. Some private companies moved head offices or their most vital records to comparative safety away from major cities.  The Bank of England moved to the small town of Overton, Hampshire and in 1939-1940 moved 2,154 tons of gold to the vaults of

a)      the Bank of Canada in Ottawa

b)      Fort Knox in the USA

c)       the Bank Scotland in Edinburgh

d)      The Bank of Ireland in Dublin

 

9.       In May 1940, the Children’s Overseas Reception Board was created to organise the evacuation of children to the Dominions, primarily Canada, as well as South Africa, Australia and New Zealand.  By July, 210,000 applications were received but the entire programme was cancelled during September because

a)      the SS City of Benares was torpedoed by the German submarine U-48 with the loss of 77 children

b)      host sites in Commonwealth countries could not be confirmed

c)       the SS Bethlehem was capsized off the coast of Cape Horn with all children and adults drowning

d)      the costs of evacuations was deemed prohibitive

 

10.   There were other evacuations at this time.  For example: men of German origin under the age of 70 were interned in military camps from May 12 1940

a)      in the highlands of Scotland

b)      on the Isle of Man

c)       in bases at Land’s End

d)      in concentration areas in Ontario and Quebec in Canada.